Fisketips

Fisketips

Stor Stenträsket: Sjösättning av flytring funkar bäst vid röda båten samt på motsatta sidan där det är fastare botten.

Försommar – Juni:

Juni månads början bjuder på bra torrflugfiske, desto högre dagstemp desto senare blir fisken riktigt aktiv även om de vakar eller äter ytligt hela dagen. I slutet av juni vid normal temperatur är fisken som aktivast mellan 19- och 23-tiden. Svarta, grå-svarta eller grå-olive torrflugor funkar bra storlek 12-16 i bland även mindre storlekar än så. Vid spinnfiske brukar silverfärgat locka främst öring och kopparfärgat har funkat bäst på röding. I Lill Stenträsket smyger fiske längs strandkanten. Har man vadarbyxor går det att vada ut mot stenarna i utloppsänden av sjön. Kliv i i höjd med stenarna från samma sida som vindskyddet är på och använd vadarstav för att känna av djupet.

Juli: Normala somrar så brukar fisket vara som i slutet av juni d v s bäst på sen eftermiddag/tidig kväll till midnatt. Vid mycket varmt väder, speciellt om det varit över 22-25 grader en lång sammanhållande tid, är fisken som aktivast mellan 2300-0200. Samma metoder och beten som i juni.

Augusti: De lite lägre dags- och kvällstemperaturerna gör att fiskarnas aktivitet ökar och de kommer igång tidigare på dagarna desto längre in på månaden vi kommer. Även rödingen börjar dra sig närmare stranden. Är vinden eller regnet inte för kraftig så går det nu att få bra torrflugfiske även under dagstid. Spinnfiske har gett fina öringar under slutet av augusti.

September: Dagar med svag vind och helst i kombination med sol ger fina kläckningar av små sländor och kan ibland resultera i vakfester. Då fiskarna går närmare land i det kyligare vattnet så funkar fluga bra. Givetvis fungerar även spinnfiske som vanligt speciellt om det är blåsigt. Lill Stenträsket oftast svagare kläckningar än i Stor Stenträsket.

Oktober: Vattnet kyls av och röding blir alltmer aktiv. Soliga dagar som värmer fram insekter bjuder på torrflugefiske. Vid den 20:e oktober brukar en tunn ishinna lägga sig längs strandkanten men om nattempen är högre än normalt kan flug- och spinnfiske pågå längre än så. 2011 fångades de sista öringarna på spinn 31/10.

Pimpelsäsongen: Bäst resultat m a p öring och röding fås om man nöter ett tag i samma hål. Oftast får man ett antal abborrar, 5-15 st under 10-20 minuter, sedan avtar abborrarnas nappande. Väntar man ett par minuter och inget händer så kolla om agnet är kvar. Finns agnet kvar så är det troligt att en röding eller öring skrämt bort abborrarna och cirkulerar runt hålet och hugger inom 20 minuter. Att byta pimpelhål flitigt innebär oftast att man får ett antal abborrar men sällan någon öring eller röding. Små balanspirkar och mormyschkor med mörk rygg (blå, svart…) och ljus buk (vit, gul…) har funkar bäst än så länge.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s